Van bissap word je vrolijk!

Bissap: een super anti-oxidant dat stress verlaagt

Bissap (hibiscus) is volgens mijn man, Senegalese schoonfamilie en vele Afrikanen met hen héél gezond! Ik vind de thee en jus vooral héél erg lekker en feestelijk bovendien.

De bloem van de hibiscusplant is rijk aan antioxidanten, vitamine C, eiwit, lipide en mineralen. In Afrika wordt bissap al eeuwen gebruikt om allerlei gezondheidsproblemen te behandelen, zoals hoge bloeddruk, stress, blaas-, nier- en leverklachten. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren worden gebruikt.

Ook de Westerse wereld is men overtuigd van de geneeskracht van de antioxidant hibiscus:

  • het verlaagt de bloeddruk, gaat aderverkalking tegen en verlaagt LDL-cholesterolgehalte
  • werkt bloed verdunnend en vocht afdrijvend (stimuleert urineafscheiding) en ontsmet blaas en urinewegen
  • stimuleert vetstofwisseling
  • kalmeert

Kortom: hibiscus voorkomt hart- en vaatziekten, ondersteunt het immuunsysteem en helpt gezond te blijven. Met die wetenschap smaakt een glas bissap nóg lekkerder!

zelfgemaakte bissap
Homemade bissap

Recept voor bissap (2 liter)

Ingrediënten:

  • 200 gr hibiscusbloemen (bissap)
  • 250 gr witte (basterd-) suiker of honing
  • 2 zakjes vanille suiker of vanille-aroma
  • mespunt nootmuskaat

En dan:

  • was de bloemen
  • leg de gewassen bloemen in een pan met 2 liter water, breng het aan de kook en laat gedurende 20 minuten doorkoken totdat het water een mooie diep roze/rode kleur heeft
  • laat het sap (of de thee eigenlijk) 10 minuten afkoelen en verwijder de bloemen met een zeef
  • voeg de suiker/honing en vanillesuiker toe, meng goed en proef of het zoet genoeg is
  • giet het sap in een karaf en drink het warm als thee, óf
  • giet het sap in een karaf of petfles, zet in de koelkast en serveer de bissap koud als ice-tea

Maak de bissap extra lekker en feestelijk met een takje verse munt.
Proost!

Meer info over de (geneeskrachtige) werking van hibiscus:

@Loïs Diallo: 20 december 2022

Deel het artikel

Volg mij op

Laat een reactie achter

Lees alle blogs