Thieboudienne: kleurrijk, traditioneel en smaakvol Senegalees visfestijn

Thieboudienne is hét nationale gerecht. Het bestaat traditioneel uit rijst, vis en groenten, maar je kunt de vis ook vervangen door vlees. Maar dan verandert de naam mee: thiebou yapp. Gebruik je kip dan heet de thieb: thiebou ginar.

Senegalese nationale schotel: thieboudienne
Senegalese nationale schotel: thieboudienne

Belangrijkste instructie en waarschuwing vooraf: neem je tijd. Begin direct na de lunch als je thiep als diner wilt serveren! Een andere belangrijke instructie: snijdt de groenten hooguit doormidden, maar niet klein. En als je het zo wilt doen als Senegalese vrouwen: snijd in de hand.

Recept thieboudienne voor dummies

Ingrediënten:

  • witvis (bijvoorbeeld dorade of zeebaars)
  • langkorrelige rijst (jasmijn of basmati)
  • 1 grote ui, fijngesneden – of meer
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt – of meer
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 middelgrote aubergine
  • indien verkrijgbaar: witte of groene aubergine
  • 1 groene of witte kool, in 2 helften
  • een paar okra’s
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • blikje tomatenpuree
  • 1 liter visbouillon
  • 1/2 kopje pindakaas (ongezoet)
  • 1/4 kopje vissaus
  • 1/4 kopje limoensap
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • maggiblokjes
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • plantaardige olie om te bakken
  • verse peterselie, koriander en limoenpartjes voor garnering

Stap voor stap

  1. Vul de vis met een prutje van ui, knoflook en groene kruiden. Wikkel de vis eventueel in een touwtje.
  2. Marineer de ingepakte vis: meng de vissaus, limoensap, cayennepeper, kurkuma, paprikapoeder met een vleugje magie (Maggi) in een kom. Wrijf de visfilets in met de marinade en laat hem 30 minuten in de koelkast marineren.
  3. Verhit een scheutje plantaardige olie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
  4. Voeg de tomatenblokjes, wortel, paprika, aubergine, kool en okra toe aan de pan. Laat het geheel ongeveer 10-20 minuten sudderen, zodat de groenten zacht worden. Houd rekening met de kooktijd van de verschillende groenten. De kool duurt een stuk langer dan de aubergine.
  5. Haal de groenten uit de pan en leg ze apart.
  6. Voeg de rijst, visbouillon en pindakaas toe aan de groentebouillon. Roer alles goed door en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 30 minuten sudderen, totdat de rijst gaar is.
  7. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gemarineerde vis aan beide kanten tot ze gaar en goudbruin is. Zet de vis apart op een bord.
  8. Controleer of de rijst gaar is. Als de rijst nog te hard is, voeg dan wat extra visbouillon toe en laat het nog een paar minuten sudderen. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  9. Schep de rijst op een groot serveerbord of in een schaal. Rangschik de brokken groenten op de rijst. Leg de gebakken visfilets bovenop de rijst. Bedruppel het geheel met het kook- en bakvocht. Garneer met verse peterselie, koriander en partjes limoen.
buurvrouw op Gorée heeft thiep voor ons gemaakt

Serveer de thieboudienne warm en nodig je gasten uit om te genieten van dit kleurrijke en smaakvolle Senegalese gerecht. Eet smakelijk!

Ibrahim en ik in 2010: mijn eerste thiep
@Loïs Diallo: 21 oktober 2022

Deel het artikel

Volg me op

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees alle blogs