Liefde op eerste gezicht: baobab

Over baobabs, hun heiligheid en maatschappelijk nut

De eerste keer dat ik door West-Afrika reisde, werd ik op slag verliefd. Op een baobab. En nog één, hele bossen! Die reusachtige, imposante verschijningen met al die vreemde vormen. Inspirerend! De legende zegt dat god in de hemel in een kwade bui ooit een boom naar beneden wierp en dat die ondersteboven in de aarde terecht kwam. Het zou me niet verbazen.

Op een latere reis werd ik alweer verliefd. Op de man waarmee ik zou trouwen en wederom op een hoeveelheid baobabs. Sindsdien hebben we samen heel wat exemplaren bezocht en bewonderd. Ik leerde dat baobabs bijzonder sterk en duurzaam zijn, eeuwen oud kunnen worden en met de jaren niet alleen hol raken, maar ook een heilige status bereiken. Een oude baobab is van groot mystiek belang. Hij wordt gebruikt als een soort altaar. Maar ook gewoon als schuil- en zitplaats. En baobabs zijn ook verder van groot nut. De mensen gebruiken de bladeren, de vruchten (‘apenbrood’), de bast en de hars.

Van pap tot medicijn

Van de bladeren maakt men een poeder dat in de keuken wordt gebruikt, bijvoorbeeld in saus en deeggerechten. Het poeder bevordert de spijsvertering en wordt gebruikt als medicijn voor bepaalde darmaandoeningen die verstopping veroorzaken. Van het fruit kookt men sap. Jus de baobab kun je puur drinken of gemengd met andere, minder dikke vruchtensap, zoals bissap (hibiscussap). Ook gebruikt men het melkachtige sap als ingrediënt voor pap. Van de boomschors maakt men onder andere touw en daarvan bijzoorbeeld zakken/tassen voor transport en zelfs strodaken voor hutten. De hars van de baobab werkt goed als lijm.

Bijna alles wat de boom geeft, is van grote waarde, behalve het hout. Dat is te zwak om mee te bouwen en te licht om te stoken. Mede daarom wordt de baobab niet gekapt en kunnen de mensen genieten van veel prachtige, majestueuze bomen.

Symbool van Sénégal

De baobab is de belangrijkste boom van Afrika en is nationaal symbool voor het land Senegal.

@Loïs Diallo: 20 december 2022

Deel het artikel

Volg mij op

Laat een reactie achter

Lees alle blogs