Opgeruimd staat netjes

Handen uit de mouwen! Het eerste wapenfeit van de regering Sonko mooy Diomaye was een grote landelijke schoonmaak. Letterlijk, de straten van Senegalese dorpen en steden aanvegen en rommel rapen. Van noord tot zuid, van oost tot west. Duizenden vrijwilligers gaven gehoor aan de oproep en kwamen gewapend met bezems en vuilniszakken samen om straten, pleinen en openbare ruimtes op te ruimen. Deze gezamenlijke inspanning gaf de bevolking een enorme boost van gemeenschapszin. Een grote dosis vertrouwen dat de nieuwe regering gaat slagen. Hoop. Als je de krachten maar bundelt.

Sinds de verkiezingen in maart 2024, overweldigend gewonnen door het illustere duo Sonko en Diomaye Faye, is de rust weergekeerd in Senegal. Maar de strijdvaardigheid van Sonko, Diomaye én die van het Senegalese volk duurt voort!

Begin april werd de nieuwe regering Diomaye Faye geïnstalleerd. En Ousmane Sonko tot premier benoemd. In recordtempo benoemde Sonko een kabinet van 25 gespecialiseerde ministers en vijf staatssecretarissen. Veel van hen hebben een achtergrond buiten de traditionele politiek. Zij brengen expertise vanuit verschillende sectoren en een breed scala aan internationale ervaring en inzichten in. Een aantal is teruggekeerd vanuit de diaspora, zoals Yassine Fall, Sonko’s minister van Buitenlandse Zaken. Allen waren al actief binnen Sonko’s partij PASTEF.

Nieuwe bestuurscultuur

De benoemingen van de ministers en inmiddels ook de vervanging van een aantal bewezen corrupte hoge ambtenaren door trouwe PASTEF-mensen weerspiegelen een gedeelde visie op hervorming, transparantie en sociale rechtvaardigheid. Sonko en de zijnen streven naar een efficiënte regering en een verfrissende en vernieuwende aanpak om de beleidsdoelen van de nieuwe regering te realiseren.

Samen hard werken

Het motto van de nieuwe regering luidt: JUB JUBAL JUBBANTI: een krachtige oproep tot actie voor de bevolking om hard te werken, samen te werken en gezamenlijk de gestelde doelen te bereiken. Het onderstreept het belang van collectieve inspanningen om de visie van een betere toekomst voor Senegal te realiseren.

De bezem erdoor!

Het symbool voor de nieuwe regering is een Afrikaanse bezem. Bezem en leus hebben symbolische betekenissen die diep geworteld zijn in de Senegalese cultuur en politiek. Een bezem symboliseert zuiverheid, eenheid en het verwijderen van corruptie of negatieve elementen uit de samenleving. Het gebaar dat Diomaye Faye tijdens zijn campagne met een bezem zwaait, staat voor zijn belofte om het land te ‘reinigen’ van corruptie en misbruik van macht. En benadrukt Diomayes en Sonko’s inzet voor een transparanter en eerlijker bestuurssysteem. Met de zwaaiende bezem luidt Diomaye mede namens Sonko een nieuw tijdperk van eerlijkheid en integriteit in. Een nieuwe start. Zo voelen mensen het ook echt.

De eerste zichtbare, voelbare resultaten

Na een kleine 3 maanden heeft de nieuwe regering al duidelijke stappen gezet richting transparantie en hervorming, zoals de aangekondigde audits in de olie-, gas- en mijnbouwsectoren. En meer. Sinds zijn aantreden heeft president Diomaye Faye keihard onderhandeld met importeurs en groothandelaren om de prijzen van eerste levensbehoeften, zoals rijst, olie, suiker te verlagen. Dat begint vruchten af te werpen; de prijzen dalen. De inflatie die cynici na de verkiezingsuitslag voorspelden, blijft uit.

Als ik het goed begrijp via Senegalese en PASTEF-media liggen de plannen klaar om de Assemblé National (het parlement) te ontbinden. De nieuwe regering is gevolg van presidentsverkiezingen. Die staan los van de parlementsverkiezingen. De regering van Diomaye Faye en Sonko heeft geen meerderheid in de Assemblé. Daar zitten nog steeds veel corrupte Macky-adepten. Hen was gevraagd om constructief mee te werken met de nieuwe regering, maar niet geheel onverwacht gebeurt het tegendeel. Men werkt tegen, bedient zich van nepnieuws, flagrante leugens over de nieuwe regeringsleden en saboteert waar mogelijk.

Af door valluik

Daarom zal president Diomaye Faye gebruik maken van zijn recht om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Uiteraard staat de oppositie, met name de partijgenoten van de verslagen president Macky Sall, op z’n achterste benen. Hun oppositie is net zo smerig als hoe ze tot eind maart de toenmalige oppositie bestreed. De oude machthebbers en hun clan willen hun privileges niet kwijt. Moeten ineens bergen achterstallige belasting gaan betalen, hun illegaal om niet te zeggen crimineel verkregen onroerend goed inleveren en zien hun gestolen rijkdommen in rook opgaan. En als Diomaye en Sonko iets nastreven, is het wel een einde maken aan wat zij zien als een vastgeroeste politieke orde die zich heeft verrijkt over de ruggen van de bevolking. Corruptie bestrijden en de bestaanszekerheid verbeteren zijn hoogste prioriteit. De belangen en het welzijn van het Senegalese volk staan nu op de eerste plaats.

Hoopvol

De stemming onder de Senegalese bevolking is overwegend optimistisch. Sonko en Diomaye gaan op volle kracht vooruit. Herzien het belastingstelsel, schrappen de privileges van de vrienden van de oude regering. Geen van die vrienden hoefde belasting te betalen – in ruil voor een gift aan Macky c.s. Zo bleef de schatkist leeg en groeiden de buitenlandse bankrekeningen van Macky c.s. gestaag. De rechtspraak wordt aangepakt. Bewezen corrupte rechters worden ontslagen en vervangen door een nieuwe generatie juristen.

De bevolking volgt nauwlettend de verdere implementatie van de hervormingen. De mensen hopen, nee, vertrouwen erop dat de hervormingen van Diomaye Faye en Sonko zullen leiden tot zichtbare, tastbare en in de portemonnee voelbare verbeteringen in hun dagelijks leven en in het bestuur van het land.

@Loïs Diallo: 30 juni 2024

Deel het artikel

Volg mij op

Laat een reactie achter

2 reacties

 1. Dag Loïs, wat super interessant om je blogs over Senegal te lezen. Het lijkt me een ontzettend mooi en bijzonder land!

  Ik ben aan het onderzoeken of Saly een geschikte bestemming is voor een reis met mijn (jonge) gezin eind van dit jaar. Ik ben benieuwd of je meer weet over de huidige situatie. Is het veilig en gepast om op dit moment naar/in Senegal te reizen?

  En kun jij iets zeggen over jouw ervaringen met het weer in december? Is het “heet-heet” of is het warm maar lekker? Groeten, Evelien

  1. Hallo Evelien, klopt: Senegal is een prachtig land! Allereerst: het is super veilig. Gepast? Eigenlijk begrijp ik niet waarop je doelt. Toeristen zijn van harte welkom. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron. Over Saly: minst interessante plaats van het land. Vergelijkbaar met Benidorm in Spanje. Als je het land en haar inwoners wilt leren kennen, zijn er veel leukere plekken. Van Toubab Dialaw en Poponguine, via Somone, naar Palmarin. En ten zuiden van Gambia, in de Casamance. Abene bijvoorbeeld. Dat is allemaal het echte Senegal. Saly is massatoerisme.
   December-januari is de beste tijd voor vakantie. Lekker weer, soms warm. 25-30 graden.
   Ik wens je een mooie reis en mooie ontmoetingen.
   Groet,
   Loïs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees alle blogs