Senegal door een roze bril

Senegal en haar inwoners fascineren mij. Daar leven de mensen het pure leven. Daar heerst onvervalst ‘joie de vivre’; daar maken mensen van elke dag een feestje. Daar is het bijna altijd lekker weer, leven de mensen buiten én veel meer dan wij Nederlanders samen. Dat realiseer ik me vaak. Als ik vanachter m’n pc of tv, met een pot thee naast me, de voordeur hermetisch gesloten het Hollandsche klimaat doorsta. Zelfs als we gezellig vrienden of familie over de vloer hebben. Op afspraak, een afspraak die maanden in de pen zat en eindelijk in ieders agenda’s past.

Senegal is bij ons thuis vaak onderwerp van gesprek. In al haar facetten. Evenals onze heimwee. Nederland heeft vooral één groot voordeel: werk, of eigenlijk: de mogelijkheid om geld te verdienen. Iets méér dan strikt noodzakelijk voor de vaste lasten en de boodschappen. Want voordat we eindelijk onze droom – om tenminste de winters in ons eigen huis in Senegal door te brengen – kunnen waarmaken, behoeven we budget. Pecunia. Hoe plat ook. Voor de afwerking van ons veelbelovende casco: ramen, deuren, sanitair en een keuken. Liefst ook plavuizen en wat meubels. Nog even doorbijten. Eind 2024 hopen we dat het zover is.

Heimwee

Ondertussen stil ik mijn heimwee met mijmeren, lezen, reflecteren en bloggen over ‘het Land van Teranga’. Zoals Senegalezen hun mooie land plachten aan te duiden. Teranga betekent gastvrijheid in Wolof, de gemeenschappelijke Afrikaanse taal der Senegalezen. Ibrahim verlangt nog veel meer dan ik naar de dag dat ons huis in zijn vaderland bewoonbaar is en we eindelijk samen voor langere tijd die kant op gaan. Hij verlicht zijn heimwee door toekomstplannen (véél!) te maken, te bellen met vrienden en familie, het nieuws over de op handen zijnde verkiezingen op de voet te volgen en de bouwers van ons huis aan te sturen. Terwijl ik dit schrijf wordt er in Casamance hout gezocht voor onze deuren en kozijnen. Dat is best een klus. Het hardhout moet mooi van kleur zijn, liefst gevlamd met diverse tinten. En legaal en duurzaam gekapt, want ook in Senegal is ontbossing door illegale houtkap een grote zorg.

Een bevriende timmerman (met de bijnaam ‘Sonko) heeft de maten van het timmerwerk doorgekregen en zal binnenkort aan de slag gaan.

Ik hou dus van Senegal. Vanwege haar warmhartige bewoners, vanwege haar schoonheid en vanwege de hoop, de kansen, de potentie voor de toekomst. De misverstanden die heersen over Senegal/West-Afrika raken me in m’n ziel: arm, onderontwikkeld, moeilijk. Niet waar! En zeker niet 100% waar. Met mijn geblog wil ik een weliswaar reëel en genuanceerd, maar vooral optimistisch beeld geven van dit mooie, kansrijke land, waar wij tenminste de winters wensen te gaan wonen. Dat is het doel van mijn blogs en foto’s: jou laten meereizen door een misschien onbekend, maar prachtig warm land dat ik steeds beter leer kennen.

Andersom geldt dit ook: in Senegal/Afrika heersen veel misverstanden over Europa. Het zou hier fantastisch en iedereen zou welvarend zijn of kunnen worden. En het grootste misverstand: migranten zijn hier welkom. Wij Nederlanders weten wel beter. Sterker nog: velen met mij schamen zich kapot voor het huidig politieke klimaat. En de jongemannen in het mooie Senegal, die denken/dromen van een toekomst in Europa, zou ik willen laten zien dat hun eigen land het paradijs is. Dat het de moeite loont om dat paradijs samen verder op te bouwen.

Des te geweldiger dat ik lang niet meer de enige ben die Senegal romantiseert. Ik ontdek steeds meer bloggers en influencers die de mooie kanten van Afrika in het algemeen en Senegal in het bijzonder tonen. Zoals Maïmouna Elle die met haar account @romanticizingafricancountries Afrikaanse landen, maar vooral Senegal, romantiseert. Hartstikke leuk!
En dames zoals:

En behalve op social media zie je soms ook inspirerende, hoop gevende documentaires op de Nederlandse tv: VPRO Tegenlicht ‘De Kracht van Afrika’. Een must-see, nogmaals.

Ik zei het toch: Afrika zit in de lift!

@Loïs Diallo: 22 januari 2024

Deel het artikel

Volg mij op

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees alle blogs